Изненада

ОНЯ ДЕН СЕ ПОРЯЗАХ И КАКВО БЕШЕ ОЧУДВАНЕТО МИ,ЧЕ ОТ РЪКАТА МИ ПОТЕЧЕ ...СИНЯ КРЪВ. НИТО ВРЕМЕТО,НИТО МЕТАМОРФОЗИТЕ МУ УСПЯХА ДА СЛОМЯТ АРИСТОКРАТА В МЕН И ДА ПРОМЕНЯТ СИЛНАТА МИ ЖАЖДА ЗА ЖИВОТ,ЕМОЦИИ И РАЗНООБРАЗИЕ.

Добре дошли в моя личен БЛОГ


Нямам претенции нито да е най-добрия,нито да е най- красивия! Важно е ,че го има! Желая коментарите Ви да са добронамерени,защото иначе ще бъдат изтрити!
Надявам се на Вашата добросъвестност и адмирации на това,което съм направил с едната цел - да Ви допусна по-близо до себе си !
Наскоро ,без да искам изтрих БЛОГА си. Този БЛОГ! Страхотно се ядосах!Зазвънях къде ли не - включително и в централата на GOOGLE (там работи синът на мой добър приятел). Мобилизирах цяла рота ХАКЕРИ, посетих комшията си Гошо Маринов,който е голям спец по компютрите, с когото написахме е-мейл до администраторите на BLOGER иии... О-О-О, НЕБЕСА ! Възстановиха ми БЛОГА! Благодаря им от все сърце!Междувременно си направих нов БЛОГ и сега ще водя и двата.Оттук ще влизам в новия си БЛОГ, а оттам в този.

30 януари 2008

НА ВИЛАТА НА ПЕТЬО СВЕЩАРОВ



Пак се събрахме готината ,весела и интелигентна компания и направихме поредния излет с здрав "социалистически" запой( защо социалистически ще обясня по -нататък).
Състава на компанията( отляво надясно) :
Петър Свещаров - собственик на вилата и организатор на мероприятието
Добрин Мирчев Тодоров - техник в РТВС - Венец -от Осмар
Стилиян Цанев - стар морски вълк от Шумен
о.р. полк. Коко Върбев-организатор на мероприятието от Шумен
о.р.полк . проф. д-р. инж. Димитър Бояджиев от Шумен
о.р. полк. д-р Иван Савов от Шумен
о.р. полк. Жори Дацев- казва ,че е от Осмар
о.р. полк. инж. Боян Маникатов - в момента управлява казана на село Осмар
Забележка: Уважаеми Читателю! Нарочно дублирам тая снимка ! На предната снимка чорбаджията на вилата - Петьо Свещаров е със затворени очи, а това е недопустимо. Затова накарах компанията малко да се пообърка и направих втори кадър. И ето го сега него този път отдясно на ляво първия с отворени очи и широко отворено сърце към компанията.

моя милост



Вилата,както съм казвал и друг път се намира в дефилето ( боаза) в северна посока от село Осмар на около 3-4 км. Край нея има борова гора ,а зад нея започват височините на шуменското плато.Вилата е последната в дъното на Боаза.Благодарение на пичовете от GOOGLE ви предлагам сателитна карта на местоположението


Срещата се състоя във вилата на Петьо Свещаров,която още баща му я е орисал да стават яки мохабети в нея. И те стават ! Винаги с добри приятели,хубави вина, отлични мезета и страхотни разговори,за които ще спомена по -нататък.Да голямата вила е малката.На тая маса се проведе яденето на 6 кокошки( за което писах специално).

Компанията от Шумен в състав Бояджиев, Савов,Върбев,Цанев....

...и моя милост се събра пред хотел Шумен,зареди раниците от магазина за меса и колбаси на "Брадърс комерс" и с две таксита се изнесе до "Кьошкьовете"- на 200 м преди "Гроба на курсистите". Оттам през една просека без път ,през 30-40 см. сняг се изнесе в посока хижа "Букаците".
Природата беше чудесна. На припеците се бяха показали кокиченца и минзухарчета,които свенливо надигаха глава между снега или ланските листа.




Над вилата на Петьо Свещаров има и пчелин от меда, на който си слагаме в греяната ракия.Медът е много дъхав ,защото пред вилата Петьо е посадил лавандула,а и наоколо са поляни и гори,от които пчелите събират дъхав балкански мед.Изглед от вилата към боаза в посока към село Осмар

Камината на вилата е перфектна,бързо затопля стаята,има възможност за печене на различни мезета и дърва в изобилие( от близката борова гора).


Започнахме със специална греяна ракия,подсладена добре и с най - различни подправки,една от които е карамфил. Чашките са специални за тази цел- поне така каза Петьо, а той е табиетлия и познавач на питиетата,мезетата и аксесоарите за тях.


Ракиите и...

...вината бяха няколко вида от хубави по - хубави.Пелини,червени и бели вина. Пелина на Петьо Свещара сякаш беше най - добър. Боян Маникатов предложи също хубав пелин.Аз изпробвах всичко,защото нали трябва да поддържам имиджа си на сомелиер и дегустатор все пак?



Жори купил специално за целта кюфтета ( смес от агнешко и телешко месо) ,които Добрин ( по-нататък и занапред ще наричам само Дьобо) подреди старателно на скарата.

Коко начука добре пържолите,отлежаха около един час и след кюфтета те зацвърчаха на скарата върху здравата жарава от борови и букови дърва.

Шуменската група купихме 12 яки пържоли и две големи парчета свински ребра,които Коко Върбев транжира изкустно.
Коко и Петьо изпробваха мезетата и след като казаха " Ммммм,че вкусноооо" се отпочна здраво едини и пиини.


Петьо Свещара ни кани с кеф на вилата си и ни предлага всичките екстри,които могат да се очакват от едно такова място. Циганята от съседните села малко го бяха поотчаяли,защото няколко пъти разбиваха вилата и безобразничеха в нея,но откакто разбраха ,че там се събира "Комитета по отбраната на село Осмар -КОО " прекратиха набезите.Петьо беше електрифицирал вилата с два огромни акумулатора,имаше телевизор и други екстри, а от близката букова и борова гори извира непрекъснато вода,изключително студена лятно време и много пивка и вкусна. Пред вилата има прекрасна градинка с най-различни градински цветя и храсти подредени с вкус от неговата съпруга Ваня Свещарова, дизайнер и ландшафтен озеленител. Край вилата има прекрасни цветя и храсти подбрани с вкус от нея ,издържащи на снега и зимните студове. Когато има хубав сняг винаги хвърлям килима върху снега,защото килим се пере най-добре на пресен и пръхкав сняг. Става като нов!

Дьобо пече кюфтетата и пържолите и на мен като по- габаритен и специален приятел ми даде ( извънаредно ) още едно кюфте ,а и специално парче печени ребра. Дьобо е много добър приятел и прави перфектно вино -особено бяло. В къщата му в селото има изключително добре поддържана градинка,която ще заснема и ви покажа по -нататък.
Коко Връбев беше малко по мълчалив от друг път ( защо ли ?) ,но все пак в мое присъствие усмивката цъфти на лицето му.Той ме обича,а и благодарение на него изкарах 3 на държавния изпит по физическа подготовка при завършване на военното училище.Коко Върбев дълго време завежда катедра физическа подготовка във военното училище, а по-късно беше направленец във военното окръжие в Шумен. Коко е отличен спортист и елитен офицер,но с него стареем заедно - за съжаление?
Полк. инж. Боян Маникатов и полк. проф д-р инж Димитър Бояджиев седнаха един до друг,а аз избегнах да седна до проф.Бояджиев тъй като обича да ме побутва с ръка,за да привлече още повече вниманието ми, в следствие на което ръката ме боли поне една седмица след това. И двамата бяха отлични преподаватели и офицери от военното училище,но в различен от моя профил, така че не съм имал удоволствието да ми преподават .Освен това проф.Бояджиев беше дълги години преподавател в ШУ, а Боян Маникатов в момента държи казана за ракия в село Осмар.

Полк.Жори Дацев е наш приятел,който си купи вила в Омар ,хареса му и остана да живее там. Готините кюфтета този път бяха по негов вкус и оправдаха доверието.Жори е бившо елитно икономическо ченге,с много висока обща култура и различни познания,които го поставят много високо в сравнение с войстващата посредственост,която ни заобикаля."Гвоздея" на компанията този път беше полк. д-р Иван Савов, който идва с нас за пръв път. Страхотна интрига се завъртя около възстановката "130 години от Плевенската епопея" Савича,както го наричаме приятелите , е много активен ( до агресивност) русофил, патриот,славянофил( а сега се оказа че има македонска и балканджийска жилка) и участник в много спортни отбори като баскетбол, шах и много други , а-а-аааа да, стрелба с пистолет ( показа ,че въпреки леко пиян ръката му не трепери ) изрази разочарованието си от възстановката на тази епопея. Тук възникна малък спор. Дали Осман паша е предал сабята си на ген Тотлебен ( аз мисля че е Скобелев но нейсе) или ятагана си. Аз мисля,че висшите турски офицери са имали саби по това време и то доста красиви саби,а д-р Савов поддържаше тезата ,че е имал ятаган.

Наложи се Жори да звъни на брат си в Плевен, който бил вещ по тези въпроси.Той дори го събуди от сън и брат му даде компетентен отговор- сабя е било??? Жори е много находчив и има много бърз ум .
Доктор Савов така се беше възбудил ,че рецитира една цяла дълга поема ,от която запомних само Омуртаг,Крум ,Мадарския конник,Плиска, а на дъщерята на Омуртаг,която майстора на Мадарския конник поисква за жена като награда за майсторлъка си на конника от хан Омуртаг , аз забравих името.
Доктор Савов е много начетен и интелигентен мъж.Дълги години беше шеф на вътрешно отделение във военната болница в Шумен ,а преди това граничен офицер- като полкови лекар на граничните отряди но турската граница. Много активен спортист на времето,ценител на женската красота и съмняващ се в ума и .


Разговорите разбира се бяха и на тема -красиви жени, но затова няма да пиша ,за да не разваля на някой семейството.Само ще кажа категорично,че в компанията нямаше нито една жена и всеки можеше да си измисля подвизи каквито му дойдат на ума. А в това направление нашите умове са страхотно комбинативни и изобретателни.За собствените си жени говорим обаче винаги с любов и нежност и по принцип дори не ги обсъждаме.




Полк.Савов се съгласи с мен ,за състоянието,състава и качествата на ТРАДИЦИЯ - Шумен и нейните възможности. Бояджиев се опита да ме апострофира, т.к. зет му е участник в тази организация,но аз обясних че одобрявам идеята и мнението, че там членуват ревностни патриоти,които обаче трябва малко повече да четат историята на отделните събития,които искат да пресъздават. Савича беше направо разярен от някои факти и едвам успяхме да го успокоим. Отнесе го Бояджиев,който беше срещу него и когото той нарицателно посочваше при всяка критика.Добре че Бояджийката беше попийнал и е много кротък и готин човек. Ако бях на неговото място щеше да избухне войната .



Денят беше прекрасен.Времето перфектно.Природата наоколо изключително красива, въздуха кристален, а водата ,която свободно тече през чешмата край вилата - бистра и вкусна. След такава среща се чувстваш отпочинал и разтоварен от ежедневния стрес,който всички искат да ти наложат чрез телевизиите,вестниците и по всякакъв идиотски начин.
А мохабета беше социалистически защото цялата компания плати по 5-6 лв, яде и пи на "тумбак",както се казва ,а и накрая остана мезето и то сушеница на брадърс комерс ,която ще доизядат кучетата и котките на Жори.

27 януари 2008

РЕПОРТАЖ ПИСАН С ...ЧАША В РЪКА

Първо искам да се извиня драги ми читателю за лошото качество на снимките
Причините са няколко:
  1. Слаби батерии на апарата
  2. Слабо осветление в залата
  3. Слаба светкавица
  4. Слаба квалификация на фотографа
  5. Силни питиетата които погълна фотографа преди снимките
Но която и да е причината важното е ,че все пак физиономиите, за които ще пиша по- надолу се различават ,могат да се видят и да се разбере какво искам да кажа.

На 26.01.2008 година се състоя отдавна чаканата дегустация на вината и пелините в прочутото с качествените си лозари и вина село Осмар ( наречено от кмета тази година "Малката винария" -2008) Журито съставено от кмета ( който по-нататък ще наричам губернатор) беше в състав:
г-ца Стефка Свещарова - регионален управител на Българската Асоциация на професионалните сомeлиери - клон Варна
г-н Марчо Марчев - жител на село Осмар ,известен с доброто си вино и пелин майстор, много кратен първенец на дегустациите в различните категории.
моя милост Дарин Дончев - традиционен участник в дегустациите от самото им създаване , любител и ценител на хубавите вина,жени,коне,парфюми,пури и други удоволствоя


Г-ца Стефка Свещарова е голямата дъщеря на губернатора Тошо Свещаров ,но тава само е едни плюс на винарията,защото е случайно. Всякакъв опит да се търси корупция ще ударят на камък ,защото състезанието е абсолютно анонимно и честно. Имаме удоволствието да има такъв специален председател на журито,което издига авторитета на конкурса.
Г.ца Свещарова е управител на Варненския клон на БАПС (Българската асоциация на професионалните сомелиери)

Г-н Марчо Марчев, който познавам от 1976 година ,когато като млад офицер заедно с мои приятели му бяхме на гости в гората край село Осмар. Марчо, тогава беше млад като нас, гледаше гъби и край гъбарника му направихме такъм мохабет ,че още се помни! Пържихме гъби в продължение на два часа в една дълбока тенджера ( докато се напълни) и със студена шуменска бира- специална ги "разреждахме" до късния след обяд.
Губернатора Тошо Свещаров ръководител и вдъхновител на дегустациите на вина и ракии
В интерес на истината тук трябва да кажа,че откакто той е кмет ( вече два мандата) се поде тази инициатива- всяка година да се провежда дегустация на вината,а през март се провежда и т.н. (пак от него) "Ракиена фиеста", на която се класират ракиите.


Добър приятел ми е ГУБЕРНАТОРА на село Осмар- Тошо Свещаров. Той дълги години е живял във Варна,но пък е кореняк осмаренин също. Тошо ,знае кой ще свърши работата както трябва ,знае че пипам като с кадифе и ми възлага важната функция- член на журито. Може и да не съм кой знае какъв специалист но съм добре балансиран,познавам обстановката и мога да я ръководя в правилна посока. Този път беше се подготвил още по-добре от друг път и беше с...ново сако.
Дядо поп , осмарски който е дислоциран в Дивдядово,но обслужва и Осмар.Завършил теология в Търновския университет, дядо поп има две хубави деца и сега навлиза в тайните на черното братство и църковния клир. Тук той държа кратко слово за произхода на селото и други неща които не можах добре да чуя. Любител на добрите осмарски вина и ракии.

И тази година първенец на винарията стана инж Димитър Димитров - Мужика,който е явление в производството на вино и ракия в с Осмар. Аз пия от неговото вино,което е гаранция за качество и известност.


Митака и фотографа на в-н "Местен 24 часа" Стоян Николов


Прочутата журналистка Тонка Петрова към която имат слабост почти всички от гилдията.


В интерес на истината чест прави на медиите в Шумен ,че вкупом и искренно отразиха това мероприятия,което със всяка година става все по - елитно и елитно. Тази година "Малката винария",(както вече я нарича губернатора) беше отразена от 3 телевизии и няколко вестника и радиа
Тук на тази снимка са Красимир Крумов -журналист във вестник "Монитор " и МАЙСТОР фотографа на вестник "Лудогорие Труд" . Ицо Ицофф

Майстор фотографа на вестник "Шуменска заря" Тошко Йорданов,Пламен Георгиев от Шуменска заря, Миленка Андреева - уредник на къщата музей "Панайот Волов" -Шумен

Цветелина Георгиева - редактор на "Лудогорие Труд"-Шумен, майстор оператора Николай Николов - оператор в Нова телевизия - клон Шумен и Ася -журналистка от Нова телевизия и ТВ Шумен ,която много харесвам заради хъса ,с който работи а и заради кадърността и младостта и .




Навлизаме в същността и сърцето на репортажа.Моето присъствие в това село и многото удоволствия и мероприятия,които съм уважил е благодарение на този човек- моя отличен приятел от 33 години Богомил Вичев Мирчев. Кореняк осмаренин, с много добра и мека душа ( щото иначе не би могъл да ме търпи и понася). Бого е специалист на осмарския пелин. Кротък и спокоен той става много жив и динамичен след като погълне определено количество от дионисиевия нектар. Заедно с него участваме отначалото на дегустациите.

Тази година компанията ни беше много добра. Димо,Ивелин ,Бого и аз


Вичко Мирчев е синът на Бого и е много добро е свястно момче Обичам го като син ,а и той мене също. Вичко е добър и надежден агроном ,има много красива жена и чудесен малък син - Стоил

Ивелин Люцканов,аз и Бого. Бащата на Ивелин,който е известен шуменски хирург ,е известния в миналото Люцкан Люцканов, технолог и директор на Винпром Шумен , известен сомелиер с национално значение .Негови са много от патентите на най -известни вина и ракии създадени през живота му в Преслав,Шумен,Търговище. Ивелин се гордее с този факт и има право.Ивелин е потомствен осмаренин също!


Данчо Христов - мой приятел и бивш колега . Развъжда гълъби в село Осмар и се кани да си направи голям модерен гълъбарник. Предпочита английски кариери-с този вид гълъби участва в наши и чужди изложби и печели награди.Сега се с тяга за изложба в Нови Сад ,който е европейския център по гълъбовъдство.
Има само едни кусур , поддържа дУпетата Станчо Тодоров, но той рано или късно ще се осъзнае. Все пак е младо момче и може да греши още...?

Иванка Златева е на "ти " с търговията на резервни части за автомобилите и ковано желязо - внос от Турция,чиято търговия и пазар разработва в момента. Ваня е много сърдечен и симпатичен човек, което личи и от лицето и. Абсолютен боец! Харесвам такива хора и им се възхищавам! Купи си голяма къща в Осмар ,която ремонтира и предоставя за кратковременен отдих. В къщата има всички удобства за едно перфектно прекарване. Обещах и да и гостуваме като се постопли,когато ще отпуснем гласовете на оперната прима Нина Върбанова и моя приятел Богомил Мирчев. Осмарските къщи са прочути с големите си и високи сайванти, които са горе долу колкото една малка камерна сцена.Ваня непрекъснато ми предлагаше различни деликатеси,като най-вкусния беше маринован черноморски сафрид и кебап от прясно и крехко телешко месо. Дегустацията ме свърза с още един качествен човек , с който имах удоволствието да се запозная и общувам. Срещите ни предстоят занапред. С Данчо Христов са бизнес партньори.

Димо Димов - осмарски зет и също е много готин мъж.Има две къщи в Осмар ,а жена му Росица съм я кръстил "Осмарската принцеса" щото е много добра,красива и умна .Росито е учителка в Шумен.



Г- н Петър Свещаров е осмарски зет, но и той самия е със стар осмарски корен.Много интелигентен,умен и кадърен човек.Благодарение на него и неговата прекрасна виличка край Осмар си прекарваме чудесно. На неговата вила ,както писах преди,се състоя яденето на 6-те кокошки,които успяхме да изкрънкаме от Асен !!!



Жори Доцев също уважи с присъствието си ,заедно със съпругата си мероприятието.Жори е също много интелигентен и умен мъж,наш приятел и съмишленик.Много енергия има в този човек стига да се запали за идеята.Съпругата му отскоро е в Осмар ,но и харесва.


Това красиво момиче е племенницата на губернатора.Не не искаше да я снимам ,но как да спомена иначе ,че в Осмар набира обороти селски туризъм и тя притежава къщи ,,в които посреща гости.Всеки може да се възползва от уюта и гостоприемството на осмарските къщи и да прекара чудесно- Тук може да видите за какво става въпрос (вижте линка -на гости в с Осмар). Зад нея е съдружникът и и приятел- преподавател в ШУ и добър журналист по мое мнение.




Хубав мохабет без добра музика не става.Музиката е традиционната от години. Плащането и става като се събира от всички по едни лев.Музикантите познават вкуса на компанията и го изпълняват отлично .Гайдаря Недялко е най- добрия в района и такъв рокендрол изкара на гайда, че ми настръхна косата с истинския смисъл на думата

Иван Ганчев непрекъснато участва вече 8 години във веселието с прекрасния си репертоар. Той кръсти Тошо Свещаров - "Губернатора на село Осмар" !!! Иван Ганчев е преподавател по музика в Музикалното училище в Шумен.