Изненада

ОНЯ ДЕН СЕ ПОРЯЗАХ И КАКВО БЕШЕ ОЧУДВАНЕТО МИ,ЧЕ ОТ РЪКАТА МИ ПОТЕЧЕ ...СИНЯ КРЪВ. НИТО ВРЕМЕТО,НИТО МЕТАМОРФОЗИТЕ МУ УСПЯХА ДА СЛОМЯТ АРИСТОКРАТА В МЕН И ДА ПРОМЕНЯТ СИЛНАТА МИ ЖАЖДА ЗА ЖИВОТ,ЕМОЦИИ И РАЗНООБРАЗИЕ.

Добре дошли в моя личен БЛОГ


Нямам претенции нито да е най-добрия,нито да е най- красивия! Важно е ,че го има! Желая коментарите Ви да са добронамерени,защото иначе ще бъдат изтрити!
Надявам се на Вашата добросъвестност и адмирации на това,което съм направил с едната цел - да Ви допусна по-близо до себе си !
Наскоро ,без да искам изтрих БЛОГА си. Този БЛОГ! Страхотно се ядосах!Зазвънях къде ли не - включително и в централата на GOOGLE (там работи синът на мой добър приятел). Мобилизирах цяла рота ХАКЕРИ, посетих комшията си Гошо Маринов,който е голям спец по компютрите, с когото написахме е-мейл до администраторите на BLOGER иии... О-О-О, НЕБЕСА ! Възстановиха ми БЛОГА! Благодаря им от все сърце!Междувременно си направих нов БЛОГ и сега ще водя и двата.Оттук ще влизам в новия си БЛОГ, а оттам в този.

23 февруари 2008

КЪНТРИ КРОС

На паметника "1300 год България днес 23.02.2008 година се провеждаше та затова с моя добър приятел Богомил Мирчев решихме да излезем малко сред природата,а и да наблюдаваме този кънтри крос. Трябваше да се срещнем с двама негови колеги при подхода на паметника ,но колкото и да ги чакахме не дойдоха, и ние тръгнахме...разбира се с такси.


По пътя направих една снимка на шуменската крепост,а също така


като се качихме на Илчов баир и на стария турски арсенал наречен Ротондата,който по едно време беше ресторант ,но в този си вид по-скоро приличаше на развалина. Доработката му така го беше обезобразила,че беше неузнаваем. Освен това явно някой новобогаташ се беше "облажил",защото навсякъде имаше табелки "Частно собственост" сякаш можеше нещо още да се открадне или обезобрази. Като винаги съм казвал туристите,които идват идват тук заради природата и историческите ценности, а не заради нашите архитектурни решения,които в много случаи са ...отвратителни.
Пристигайки кроса току що започваше ,но духаше такъв силен и студен вятър ,че не можехме даже да се чуем. Организацията на кънтри кроса беше под всяка критика.На празната сцена крещеше каквото му падне някакъв самовлюбен лумпен ,а малкото публика се чудеше кроса ли да гледа или да си купи няколко топли кебапчета от близката сергия.
Видяхме се с Данаил Накев и Иван Лазаров - колеги на Бого . Те ни чакали на чупката горе към паметника,а ние стояхме повече от час долу и се надявахме да се срещнем.
Наложи се да си облека палтото тъй като времето стана много студено,а както казах духаше и силен вятър.Завъртяхме се около кроса малко и се отправихме за заслона "Детелина", за да се "подкрепим " с резервите които носехеме :
2л бяло винце
царска наденица( която се оказа пълен боклук)
малко домашна наденица
сланинка
и хляб
По пътя за заслона по полянките,а и между дърветата беше нацъфтял много минзухар,
а и кокиче.Гората се събуждаше за нов живот "обрасла" с найлонови торбички,празни шишета от бира и безалкохолно,чашки за еднократна употреба,хартии,найлони и какви ли не боклуци. Въпреки всичката ни упорита битка да я унищожим тя все още беше жива ?
Запитах се за момент до кога ли, но пред нас изникна заслона и аз се залисах по него.
Заслона,а и наоколо всичко беше добре замислено и направено за добро прекарване сред природата. Всичкото имущество обаче беше отвратително поддържано.Заслона(както и предния към ловната хижа) беше страхотно поразен от лошото възпитание на недобросъвестни граждани .Част от покрива му липсваше, въпреки че не става за горене. Основния стълб беше дялкан вероятно за трески ,а чистотата наоколо беше отвратителна.

Направих уборка край масата ,на която бяхме седнали под погледите на няколко възрастни семейства,които се настаняваха и десетината тинейджъри,които чакаха да им стане огъня за да почнат да пекат това, което са си донесли и да хвърлят безразборно обвивката и опаковката му.
Винцето сред природата е страхотно пивко и приятно.Мезетата ( с изключение на царската наденица) бяха на ниво. Вероятно т.к. царя излъга надеждите на народа ,той си отмъщава като прави толкова гадна наденица свързана с неговото име .

На връщане ( след като почистихме добре около нас) си мислех непрекъснато,че ако всички като мен пазеха природата България щеше да бъде най -добрата туристическа дестинация на света. Дивни гори и поляни с бистри ручеи .Красиви природни забележителности

като тази пещера, на която козирката се е срутила от ерозията на мекия камък.

Следващата седмица предстои почистване на Шуменското плато от автомобилни гуми. Срещата за началото и ще бъде на 01.03 ( събота) от 10 часа пред Общината. Задачата на участниците в тази акция през този уикенд беше - всеки който излезе на платото и забележи някъде автомобилни гуми да ги извади на открито място,за да могат лесно да бъдат натоварени. Открих две гуми .Едната я извадих на банкета,

а другата е срещу нея .Кой и как я е качил на високия скат или може би търкулнал отнякъде,но така и не можах да стигна до нея. Ще я оставя Мечо Туриста да я достигне и довлече в събота.


Като се прибирахме ми направи циганската махала.Ако ви прави впечатление всяка къща има сателитна чиния. Може хляб за циганчетата да няма, но сателит трябва да има .Сигурен съм ,че по сателитни чинии на глава от циганското население сме на първо място в света.Единия от компанията каза,че им ги е купил Ахмет Доган ,за да гледат турските програми,но аз не му вярвам?
В градинката на първата къща след оградените с високи дувари замъци на новобогаташите видях тези красиви кокиченца иии ги снимах. Викам си : "Виж как са ги посадили и ги пазят ,а природата не пазят .Вероятно защото е обща и трябва да я пази държавата.И понеже държава няма ,няма кой да пази и природата." И вероятно съм прав май,ааааа?



Драги ми читателю и вероятно и приятелю? Ако ще милиарди да дава държавата за опазване на природата и за възстановяването и дори хиляди бригади да се организират и да почистят идеално Шуменското плато,а и цяла България,ако няма съзнание,ако няма разбиране,че без природата сме мъртви и ние ,нещата няма да се оправят?
Всеки трябва да разбере,че човек живее в синхрон с природата и ако този синхрон е нарушен и живота на човека е труден и сложен.
Без чиста природа няма чисти отношения,няма чисти сметки,няма чиста съвест.
Трябва да се предприемат и наложат драконовски мерки,за да може да се спаси останалото.Щото то е много малко.
Където и да се огледаш около себе си на платото е абсолютна мръсотия и вандализъм. Само с призиви и молби няма да се получат нещата.Трябват глоби,санкции,съд ,затвор ,а защо не и м-а-а-а-лко физическо насилие.

В противен случай това ще бъде краят на Шумен и то само заради безхаберието и тъпотията на хората,които живеят в него.Защото тези мискинлици са ги направили именно - ТЕ !!!! Ще ми се да мисля,че това не са българи,защото знам какво представляваха градинките на баба ми пред къщи .Знам с каква любов се грижеше за цветята си,за овошките на двора .Не съм видял да хвърли една хартийка на ненужно място, да откъсне едно клонче от някое дърво.Виждам какво представляват сега тези градинки....буренясали,подивели, разхвърляни и неугледни.Това лято за 40 дни успях да посея цветя,за се хванат и израстнат и да ..цъфнат.Но всеки ден им вадех вода от кладенеца и ги поливах, плевях и поддържах. Ако така се грижим ВСИЧКИ,подчертавам ВСИЧКИ нещата може би ще се оправят? В противен случай ни чака ПОТОП ,колкото и да не вярвам в тези неща .Философията на живота го показва .Ето започна суша,измират пчелите, пресъхват чешмите и кладенците, дърветата цъфтят по никое време.Това ако не е сигнал ,то какво земетресения 8 бала по Рихтер ли чакаме и то ха-ха-ха 30 минути?


16 февруари 2008

ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Те са млади и интелигентни!
Те са добре образовани и толерантни!
Те са приятели и съмишленици!
Те са инициативни и с будна гражданска съвест и съзнание!
Те се познават и си помагат!
Те милеят за този град и искат да се чувстват комфортно в него!
Те търсят начини и средства да събудят заспалото гражданско общество на Шумен - и успяват!
Те искат да направят от Шумен чист и красив европейски град!
Те не търсят нито медийна изява,нито политически дивиденти!
Те не искат да забогатеят за сметка на европейските фондове или за сметка на екологията Те са готови винаги да се притекат на помощ при нужда !
Те се обръщат едни към друг с никовете си,но имат красиви български имена.
Те са с най -различни професии и занимания - инженери ,журналисти, треньори по бойни изкуства,парапланеристи, студенти,бармани, IT специалисти , автомонтьори ...
Те са работили и живяли в Испания,САЩ,Канада,Франция,Германия.
Много от тях имат семейства и са родители.
Те обаче искат да живеят добре тук в Родината си и затова се мъчат да и помогнат да стъпи на краката си.
Те са администраторите,модераторите и участниците във виртуалния
ФОРУМ НА ШУМЕН


Има хиляди форуми в Интернет пространството ,но този е специален.Този ФОРУМ активира и създава гражданското общество на град Шумен. Създателите и участниците му са си поставили много и най-различни задачи свързани с много важни за обществото неща- подкрепа на децата в неравностойно положение, почистване и поддържане на природния парк Шуменско плато.
Те се събират редовно в своето барче "10 град" Там им е уютно,имат непрекъснат и бърз интернет.Собствениците са техни приятели и активни участници във ФОРУМА.
Ние сме тези,които цапаме и рушим.
Ние сме тези,които си изхвърляме боклуците на стотиците нерегламентирани сметища около и из града.
Ние сме тези,които хем мърморим ,че данъците са високи,хем не пазим нашето имущество.

Ние сме тези,които нехаем за природата.
Ние сме хората,които се правим ,че тези проблеми не ни засягат.
Ние сме тези,които чакат някой да дойде да ни оправи живота в собствената ни страна.
Ние сме се сврели в черупките си ,охкаме и пъшкаме,но не правим нищо за да променим това статукво.
Ние сме критикарите на нередностите в държавата, но гледаме безучастно безобразията,които се вършат и не вземаме никакви мерки срещу тях.
Ние чакаме някой друг да свърши работата вместо нас.
Ние сме глосоподавателите,които си избираме управниците,но не им търсим сметка и отчет за работата им или ако го получаваме то е формално.
Те инициират с будната си гражданска съвест инициативи:
- около Коледа да съберат пари и да купят играчки и лакомства за домовете за сираци
- на 15.02.2008 година пресконференция пред шуменските медии и гражданство за опазване чистотата на ШУМЕНСКОТО ПЛАТО
- на01.03 от 10 часа ( събота) почистване на разхвърляните безобразно стотици автомобилни гуми навсякъде по ШУМЕНСКОТО ПЛАТО

Ние трябва да ги подкрепим!
Ние трябва да им съдействаме!
Ние трябва да започнем непримирима битка заедно с тях за опазване на природата!



Заедно трябва да направим от нашия град едно прекрасно място за живеене и работа!
И сигурен съм природата ще ни се отблагодари!

10 февруари 2008

ОКОЛО ЛОВНАТА ХИЖА

В 10 часа на 10 трябваше да се срещнем с моя приятел Бого пред тях и да се изнесем до срещата ни с останалите. Първо минахме през магазина купихме си това онова за хапване и с бодра стъпка тръгнахме за срещата .


Групата беше този път в по-академичен състав- Коко Върбев, Богомил Мирчев, Стилиян Цанев...


...и моя милост


Срещнахме се до турската чешма в кв . Гривица...

...и оттам поехме покрай стара дивизионна болница ,по пътя за Лозево, свихме в ляво и над старческия дом се придвижихме по хоризонталата към ловната хижа.Под нас градът пъшкаше потънал в мълга и мръсотия от пушеците,които излизаха от комините на сивите грозни панелни блокове. Много сив ,мрачен и безизразен град е Шумен,особено през зимата. Въздухът е толкова мръсен, че едвам се диша. Пътя ,по който се движехме имаше вид на декор от екшън на американски филм за войната във Виетнам.Вилите покрай пътя бяха "опоскани" до бетонното желязо в колоните. Мръсотията на нерегламентираните сметища не вонеше,защото температурата варираше около -5 градуса и земята,а и боклуците бяха замръзнали.Тук трябваше да захапя държавата и управата на града( която ние си избираме разбира се),но се отказвам. Това ще го направя в следващите материали. Знам точната причина за това състояние и се мъча да я променя,ноо не ми се отдава т.к. "Една птичка пролет не прави!"


Аз само наредих шишчетата,а Стилиян ги изпече


Тъй като времето е много студено,трапезата ни беше малко импровизирана. Заслона , в близост до Ловната хижа беше в окаяно състояние. Мургавелките бяха горили външни гуми на камиони,за да им вземат стоманената тел и да я продадат за жълти стотинки.От големия огън се запалил покрива и изгорял половината. Ние изметохме ,направихме уборка и стъкнахме малък приятен огън ,на който изпекохме шишчета. Дърва събрахме от гората наоколо и останали от идвали преди нас хора. В една хижа или един заслон дори трябва винаги да се оставят сухи дърва,кибрит,хартия, а храна.Това съм го научил още от романите на Джек Лондон ,Майн Рид и Карл Май. Винаги съм спазвал това правило,въпреки че в раницата ми има и кибрит с найлонка и ножче и хартия .Бого отряза шишовете от едно паднало дърво ,аз нарязах салама ,сланината и лука, а Коко Върбев се грижеше за огъня.



Подредих месото така - ред салам ,ред сланина,ред лук,ред салам.Стилиян ги изпече на жаравата .Докато стане жарава Коко ни почерпи по един чай и по една питка,която съпругата му Мария беше подготвила специално за компанията.


Не пихме аператив, а само червено вино. От онова, осмарското, хубавото,което всяка година си купувам от Мужика. Направихме план - програма за празнуването на Трифон Зарезан( която засега ще запазя в тайна). След мероприятието ще ви запозная и с него. Там ще присъстват и още приятели,за които и досега е ставало въпрос. Следващата ни среща ще бъде на 13 в 10 часа,когато трябва да обсъдим менюто и направим съответните покупки.
Не знам менюто какво ще бъде,но за виното и ракията съм сигурен че ще бъде перфектно...


...защото Богомил Мирчев обеща да напълни от неговото буре 5 литра бяло осмарско вино,а и 1 литър ракия -пелиненка, която ще сгреем подсладена с мед и други подправки.Но много се разприказвах май ?
Накрая ,изгасихме огъня, почистихме района и по обратния път се прибрахме в града. И си викам: "Ако всички се отнасяха с природата ,както аз съм възпитан и съм се отнасял Швейцария ряпа ще яде". Нооооо, свят шарен,хора...разни!