Изненада

ОНЯ ДЕН СЕ ПОРЯЗАХ И КАКВО БЕШЕ ОЧУДВАНЕТО МИ,ЧЕ ОТ РЪКАТА МИ ПОТЕЧЕ ...СИНЯ КРЪВ. НИТО ВРЕМЕТО,НИТО МЕТАМОРФОЗИТЕ МУ УСПЯХА ДА СЛОМЯТ АРИСТОКРАТА В МЕН И ДА ПРОМЕНЯТ СИЛНАТА МИ ЖАЖДА ЗА ЖИВОТ,ЕМОЦИИ И РАЗНООБРАЗИЕ.

Добре дошли в моя личен БЛОГ


Нямам претенции нито да е най-добрия,нито да е най- красивия! Важно е ,че го има! Желая коментарите Ви да са добронамерени,защото иначе ще бъдат изтрити!
Надявам се на Вашата добросъвестност и адмирации на това,което съм направил с едната цел - да Ви допусна по-близо до себе си !
Наскоро ,без да искам изтрих БЛОГА си. Този БЛОГ! Страхотно се ядосах!Зазвънях къде ли не - включително и в централата на GOOGLE (там работи синът на мой добър приятел). Мобилизирах цяла рота ХАКЕРИ, посетих комшията си Гошо Маринов,който е голям спец по компютрите, с когото написахме е-мейл до администраторите на BLOGER иии... О-О-О, НЕБЕСА ! Възстановиха ми БЛОГА! Благодаря им от все сърце!Междувременно си направих нов БЛОГ и сега ще водя и двата.Оттук ще влизам в новия си БЛОГ, а оттам в този.

13 януари 2008

GRASSE


Кое ме накара точно за този сравнително малък френски град да пиша.Гледах едни филм - документален за Лазурния бряг на Франция и там споменаха и дадоха изгледи и данни за града. Във Франция градът е наричан „световна столица на парфюмите“ („la capitale mondiale des parfums“). Там се произвеждат над 2/3 от естествените ароматизатори във Франция, използвани както в парфюмерията, така и в производството на храни. Специфичният микроклимат на Грас благоприятства производството на цветя, като една от основните култури е жасминът, пренесен в региона от маврите през 16 век. Тези данни са от Уикипедия - на български език.Впечатли ме следното.Градът има 50 000 жители,намира се на 2о-.30 км северно от Ница.Център е на два кантона.Подреден красив град, на който никога насила не му e налагано какво,колко да произвежда и на кого да го продава.Както виждаш любезни ми читателю разположението на града е подобно на Шумен.Височината е около 330м над морското равнище.Този град никога не се e стремял да бъде нито център на тежкото автомобилостроене,нито център на най- големия алуминиев завод ( без да има и грам алуминиева руда) .Не е имал амбицията да бъде пръв дори в Лазурния бряг по някакви измислени показатели,които само една комунистическа тиква може да измисли. Ние се състезавахме с Гърция за най-голям циментов завод,най голяма ТЕЦ, най голям пенецилинов завод, докато тя развиваше своя туризъм, и селско стопанство.Този град - Грас, произвежда цвeтя,треви и парфюми. Видях даже един парфюм тук "4 кралици" - съставен от розово масло на рози от Грас,България,Мароко и Турция. Явно и французите признават нашата роза за една от кралиците на розите в света.

Типичен представителен офис на една от парфюмерийните фирми на Грас, където можеш да опиташ,да си купиш, да смесиш най различни аромати,парфюми,тоалетни води, сапуни и производните им.
Тук вижте някои от известните праюмерийни фирми :
Фрагонард,
Молинард
Галимард
и много,много други.Тук има музей на парфюма, много бонбонени фабрики и семейни работилници,в които се правят желета, конфитюр от рози и други плодове.

Освен парфюмите тук се произвеждат и много тоалетни сапуни,есенции и други парфюмерийни артикули


Какво ... шуменеца няма панери ,в които да бере и слага цвета от жасмин( жасмин има в изобилие и в Шумен.Той цъфти през май и е с изключително приятен аромат.Приел е народностното име - гирлянда) Или няма мускали ,шишенца и разни други аксесоари,в които да слага ароматите ? Или не може да нареди шишетата с масло от тревите и ароматните билки и да ги смесва като французина.Да не би французите да имат по изтънчено обоняние от българина.Или френските инженер- химици са по -добри от българските?

План на средиземноморското крайбрежие на Франция т.н Лазурен бряг

Във филма показаха също така малки семейни фирми за производство на конфитюри и желета от рози,малини,къпини и какви ли не други плодове. И си викам :Шумен е бил център на бакърджийството и казанджийството през турско робство.Точно такива казани като тия на снимката са правили майсторите му.Тук също вирее жасмина,който е основна суровина за парфюмерийната промишленост в Грас, вирее розата, лавандулата и всякакви други треви и билки каквито могат да се намерят и там. Производството на масло от тия цветя не изисква кой знае каква философия. И тук плодовете са много вкусни, в изобилие и с най голямо разнообразия. Какво пречи да бъде развита тази дейност Какво пречи ,както във Франция посетителите да могат да видят и се докоснат до самото производство.Сами да си поръчат парфюма от смесването на различни масла .Да опитат вкусните домашни конфитюри,желета и бонбони,които предлагат и в малките дюкянчета на Грас.
Защо унищожихме природата и въздуха си? Как ще възстановим щетите и за колко време? Защо в Грас няма нито едни пушещ комин,а в Шумен са десетки? Нима българина не може да прави парфюми и конфитюри? Кой защо и с каква цел отдели българина от земята му и го натика в прашните и шумни ковашки,леярни, прокатни и други цехове. Кому беше нужно в Шумен да се произвеждат камиони,които горят над 40-50 литра гориво на 100 км пробег, грозни,шумни и ниско ефективни. Защо в Шумен трябваше да се правят котли за огромни кораби и да се топи алуминий внасят от далечна Русия? И защо сега ,когато има свобода на предприемаческия дух никой не иска да развива това производство? Няма пари ли?? Нее,няма интерес, няма предпоставки,няма желание за това производство,което е неефективно. България трябва да се развива като селскостопанска страна и като туристическа дестинация, защото това има в изобилие и допада като занимание на българина.България има красива природа и 4 годишни времена. България е красива през цялата година и навсякъде.
Не можеше ли шуменци да си гледат градините,да произвеждат плодове и зеленчуци, парфюми и конфитюри и да ги предлагат на тия,които могат да правят огромни качествени камиони и машини. На кого беше нужно насила да докара свързания със земята селянин и да го прави насила работник в завод или фабрика.И той след това през целия си живот когато намери малко свободно време да бяга пак при земята ,за да се храни от нея. В момента гледам филм за Сардиния и Корсика ,и съвсем намразявам ранния,развития, социализЪм. Колко беди донесе на българина тази измислена от налудничави умове система за тотално смачкване индивидуалността на личността и подрязване крилете на всичко позитивно и градивно. От тази "мана" България няма да се излекува скоро- трябва да измрат поне едно 3-4 поколения, за да може новите да са "забравили" "щастливото " минало на дедите си. Жалко,че и аз трябва да си отида от този свят прозрял отдавна,но неуспял да промени ...не света,а държавицата си....

1 коментар:

Топблог каза...

Здравейте,

Каним ви да регистрирате блога си в блог класацията на България.
Категория :
Лични дневници
http://topblog24.com.

Поздрави Екипът на Топ Блог 24