Изненада

ОНЯ ДЕН СЕ ПОРЯЗАХ И КАКВО БЕШЕ ОЧУДВАНЕТО МИ,ЧЕ ОТ РЪКАТА МИ ПОТЕЧЕ ...СИНЯ КРЪВ. НИТО ВРЕМЕТО,НИТО МЕТАМОРФОЗИТЕ МУ УСПЯХА ДА СЛОМЯТ АРИСТОКРАТА В МЕН И ДА ПРОМЕНЯТ СИЛНАТА МИ ЖАЖДА ЗА ЖИВОТ,ЕМОЦИИ И РАЗНООБРАЗИЕ.

Добре дошли в моя личен БЛОГ


Нямам претенции нито да е най-добрия,нито да е най- красивия! Важно е ,че го има! Желая коментарите Ви да са добронамерени,защото иначе ще бъдат изтрити!
Надявам се на Вашата добросъвестност и адмирации на това,което съм направил с едната цел - да Ви допусна по-близо до себе си !
Наскоро ,без да искам изтрих БЛОГА си. Този БЛОГ! Страхотно се ядосах!Зазвънях къде ли не - включително и в централата на GOOGLE (там работи синът на мой добър приятел). Мобилизирах цяла рота ХАКЕРИ, посетих комшията си Гошо Маринов,който е голям спец по компютрите, с когото написахме е-мейл до администраторите на BLOGER иии... О-О-О, НЕБЕСА ! Възстановиха ми БЛОГА! Благодаря им от все сърце!Междувременно си направих нов БЛОГ и сега ще водя и двата.Оттук ще влизам в новия си БЛОГ, а оттам в този.

14 октомври 2007

ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПАТЕНТИ В ХРАНИТЕ




През 1963 год в РИМ ,където е седалището на FAO е приет CODEX ALIMENTARIUS. На базата на този кодекс е създадена така наречената НАССР
HACCP
е съкращение, което в превод означава "Анализ на опасностите и контрол на критичните точки". Това са точки от производствения цикъл на храните, в които може да се елиминират възможните биологични, химически и физически опасности за човешкия организъм. Ако контрола в тези точки не е достатъчно задълбочен, то тогава е възможно да бъде застрашено здравето и дори живота на консуматорите. Изградена, внедрена и сертифицирана HACAP осигурява това да не се случи.НАССР е научно обоснован и систематичен подход. НАССР системата се концентрира по-скоро върху предотвратяване възникването на опасностите, отколкото върху изследването и инспектирането на крайния продукт.В основата на изискванията на HACСР са залегнали принципите на
Codex Alimentarius. Публикациите на Codex Alimentarius, съдържащи препоръки, касаещи безопасността на храните, трябва да бъдат включени в законодателствата на страните членки на ЕС. Една от тях са Указанията на Codex (Codex Alimentarius guidelines) за прилагане на HACCP. Като общ документ е разработена директива 93/43/EEG на Съвета на Европа, която е базирана на тези указания на Codex Alimentarius.Обхватът на приложение на HACCP системите, покрива цялата хранителна верига – от първоначалното производство до крайната консумацията и обхваща добив и производство и производство и преработване на хранителни продукти, търговия, съхранение и транспорт.HACCP e приложим за производители, кетъринг фирми, ресторанти, хотели, фирми, произвеждащи хранителни стоки, търговци, фирми, складиращи храни и производители на животинска храна и добавки. Накратко всички производители и търговци, които искат да докажат, че храните, които произвеждат, съхраняват или доставят са безопасни;
Да ,ама не ,както казва журналиста Бочаров.Проучванията ми показват ,че тези изисквания на различните места се четат и прилагат ,както "Дявола чете евангелието."
Пред няколко дни ми направи впечатление една изложба на няколко наши млади журналисти посетили Полша. И по точно няколко снимки от нея.Питам Красимир Крумов( известен шуменски журналист-един от фотографите) :"Това ли са условията, при които се прави това сирене? "( виж снимките по-горе). Той ми отговори: "Да!". "Амииии-и-и-и НАССР -викам му аз? "
Поляците са си извоювали възможността основни техни специалитети да се произвеждат по начина ,по който са се произвеждали стотици години.
И веднага ми стана мъчно.Нашите държавници още нищо не са направили за -смядовската луканка, за банския старец, за шкембе чорбата, за имам баялдъто, за балканския кашкавал...
Асан - циганина от моето село и той ходи на няколко пъти чобанин в Гърция където пасал по 200 овце. Питам го: "Асане, как доите овцете, как транспортират млякото?Как са със хигиената? Има ли нещо по -специално от тук?" А той ми вика: "Само условията за живот на чобаните е по -добър от тук .Всичко останало си е както при нас!" Аз му вярвам защото той е честен и почтен човек.Жена му ми е съученичка от долните класове, а синът му е доктор -GP
Гърците са напълнили германските вериги супермаркети с тяхната ФЕТА , която е два три пъти по-лоша от нашето краве сирене.Корсиканското козе сирене предполагам ,че се произвежда два три пъти в по-лоши условия от нашите високопланински мандри,познавайки бита на обикновенния корсиканец-неговата култура,обичаи и манталитет. Вкуса му е много по-лош от сиренето на тъщата,която от години си прави сама сиренето ,от млякото на двете кози които си отглежда.
Но я се опитай да кажеш само нещо където и да било за някое фрeнско сирене .Може и война да избухне??? Наскоро и кипърците патентоваха в Е.С своя ЛОКУМ
Битката за пазари е жестока!Ударите са навсякъде .Не напразно преди години се водеха "рибна война", "винена война" и то между страни съседи и членки на Е.С .и НАТО. И и-и-и-и хоп появяава се някаква си България-ка ? Тия с изцъклените очи не признават нищо пред националните си интереси,защото в техните страни има гражданско общество, което следи и наблюдава процесите(а и говори свободно английски) и ай са загубили и най-малка позиция има отзоваване, оставка и ...забвение
Нооо тяхното може,а нашето -не?!
Така е ,защото нямаме държавници, нямаме патриоти , като поляците, французите, гърците,които отстояват до край националните си интереси.Вече имаме
евродепутати и КОМИСАР , но какво от това ?Защо не излизат в пресата в медиите и да обяснет как ще защитят националните интереси и да дадат отчет какво са свършили за България през времето,което са престояли в Брюксел?Единствено Кунева прави плахи опити да каже нещо ,а останалите,които ние пратихме там за защита на националните интереси.Мълчат и чакат да им дадат самолетните билети да си дойдат до в къщи и донесат перфектните белгийски бонбони и шоколади на децата си.Защо мълчи Калфин ,който следи външните работи на страната?Защо посланиците и нашите разузнавачи не наблюдават процесите и да сигнализират своевремено на шефовете си за накърняване националните интереси на България свързани с патентоването на различни марки храни? До кога ще вземат заплатите си наготово ?
Контрола по хигиената трябва да бъде жесток и е оправдано,но защо трябва да се изискват примерно двайсет врати, десет помещения и още какви ли не измислици,там където от години производстдвото е ръчно,рецептите - тайни ,предаващи се от поколение на поколение, а вкусовите качества -ненадминати.
И за да не съм голословен ви цитирам един материал от в-к" Стандарт" от 12 юли

Продават наше сирене като гръцкото “Фета”


Огромни количества бяло саламурено сирене се изнасят от България за Гърция, където се препакетира и се "гмурва" в пазара на ЕС под марката "Фета". За това предупреди министърът на земеделието и горите Нихат Кабил при откриване на годишното Общо събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите. Гърция постепенно отнема патента на бялото саламурено сирене, което страната ни произвежда, заяви Нихат Кабил. След пет години гърците напълно ще ни изместят от пазара в ЕС, което означава, че ще започнат да изкупуват и българското мляко, прогнозира министърът. Консумацията на бяло саламурено сирене годишно е над 600 000 тона. На 19 юли Брюксел ще се произнесе по преходния период за млекопреработвателните ни предприятия, каза Кабил. Сега от 680 предприятия в бранша право на износ имат само 44.

Ама как да се бори Кабил ,като е Кабил, а не Кирил или Калин. То и Калин толкова би се борил ,нооо.....темата е много дълга и тежка и взе да ми се вдига адреналина. Оправянето на тези неща е само по революционен път , но де ги революционерите....

Няма коментари: